Smag På Historien
Følg på Instagram
Smag På Historien
Følg på Instagram

Julens småkager

Julens småkager

Blogindlæg

Til julens hygge hører en mængde forskellige småkager. Nogle af dem har oldgamle rødder, mens andre blev opfundet da kaffepausen blev populær. Her er historien om 5 forskellige julesmåkager.

Hvide pebernødder og klejner. 

Peberkager, brunkager og pebernødder

Peberkagen var en populær ingrediens i middelalderen og renæssancens opskrifter. Her blev den revet og blødt ud i saucer eller mos, hvor den fungerede som jævning og krydderi. Denne teknik bruges stadig nogle steder i Tyskland, hvor ”Speisekuchen” eller ”Sossenkuchen” (sovsejævningskager) sælges. Kagerne er små tørre, flade honningkrydrede kiks med brækkeriller.

Der findes ingen publicerede opskrifter på peberkager eller pebernødder før 1703. Man har vel kunnet købe dem overalt. Brunkagen og pebernødden minder om sin stærke krydderisammensætning mest om middelalderens peberkager.

Klejner, finskbrød, vaniljekranse og jødekager. 

Klejner

Før brændekomfuret kom til, havde de færreste hjem en ovn. Der var naturligvis den store brødovn på storgårde eller hos bageren, men den var ikke velegnet til at bage småkager i. Derfor skal mange småkager i de gamle opskrifter koges i fedtstof. Klejner adskiller sig fra andre af de friturestegte kager ved at være lavet af en dej der først rulles ud, for derefter at skæres og formes.

Den velkendte vredne sløjfefacon kendes tilbage fra 1700-tallet. Indtil 1800-tallet var klejnerne en slags dessert, der blev spist varme med sukker eller syltetøj.

Herefter blev de serveret som småkager til teselskaberne, og var særligt populære ved juletid.

Navnet ”klejne” kommer af det tyske ”kleinet” (lille).

Jødekager med sukker og kanel. 

Jødekager

Navnet stammer fra 1700-tallet, hvor jødiske bagerier solgte en bollelignende kage med krydderier og rosiner. Den moderne, runde jødekage er en småkage med de klassiske julesmagsgivere kanel og hakkede mandler, og fandt nok sin nuværende form i slutningen af 1800-tallet.

Vaniljekranse.

Vaniljekranse

Vaniljekransen blev opfundet engang i 1840’erne. Oprindeligt brugte man en bollesprøjte til at sprøjte dejen ud, men en kødhakkemaskine kunne også bruges. Var dejen for sej, kunne dejen rulles og kransene formes i hånden.

Finskbrød. 

Finskbrød

I slutningen af 1800-tallet fik flere og flere hjem brændekomfurer med bageovn. Samtidig var kaffedrikning blevet populært, og da der jo skal noget sødt til kaffepausen eller aftenkaffen skete der et boom i nye opskrifter på småkager bagt i komfurets ovn. Finskbrødet er en aflang brødformet småkage med hakkede mandler, nødder og perlesukker. Den blev opfundet i Danmark i begyndelsen af 1900-tallet, men hvorfor den hedder ”finsk”brød er der ingen der ved.

SMAG PÅ HISTORIEN

Personlig blog om madhistorie, historiske opskrifter, inspiration.