Smag På HistorienFølg på Instagram
Smag På Historien
Følg på Instagram

spændende mad fra hele verden

mad og drikke fra hele verden

I 1960’erne blev det for alvor populært for danskerne at rejse ud i verden: man tog på charterferie! Man fløj med propelfly til Mallorca, Kreta eller Gran Canaria, boede på hoteller med all-inclusive og dasede ved swimmingpoolen eller på stranden, og gik på opdagelse i den lokale kultur. De danske solturister fik smagt på de sydenlandske specialiteter og tog inspirationen med hjem i kufferterne. Lavede man spaghetti med kødsauce, paella eller græsk farsbrød hjemme i Danmark, fik man genoplivet de gode ferieminder, men viste samtidig at man var berejst og med på moden.

Kogebøger med de nye eksotiske retter blev udgivet i massevis, så det var nemt at følge opskriften og lave lækre ferieretter hjemme. En del retter gennemgik dog en vis tilretning, så de passede lidt bedre til danskernes smagsløg. De stærke krydderier og smagssammensætninger blev gjort mildere, udenlandske ingredienser man ikke lige kunne finde hos den lokale købmand blev skiftet ud med mere udbredte, og ofte kom der lige et skvæt fløde eller smør i retterne, så de var mere velkendte.

Der blev også udgivet kogebøger med opskrifter fra endnu mere eksotiske lande, som Kina, Indien og USA. I specialbutikker kunne man købe nogle af de spændende nye ingredienser der skulle bruges i retter som forårsruller, curry og roast turkey. Men det var stadig svært at få fat på alle de fremmede ingredienser, så en del af opskrifterne fra tiden er rettet til med hvad man kunne købe hos sin lokale købmand.

Jeg har samlet de eksotiske opskrifter fra udlandet her.

Hvad charterturisterne tog med hjem.

SMAG PÅ HISTORIEN

Personlig blog om madhistorie, historiske opskrifter, inspiration.