Mandelmælk med rosenvand

Opskrift fra middelalderen
Mandelmælk er ikke en moderne opfindelse, der først for nyligt er kommet på hylderne i supermarkederne. Faktisk var det enormt populært allerede i middelalderen!
De eksotiske mandler blev importeret fra Sydeuropa og brugt som ingrediens i festretter med kød og fisk, i desserter og konfekt. Men de blev også hakket, blandet op med vand og honning, for derefter at kunne bruges som erstatning for almindelig mælk. Hvilket var praktisk på de strenge fastedage, hvor kød, æg og mejeriprodukter ikke måtte spises.
I denne opskrift fra middelalderens England bruges mandelmælken som hovedingrediens i en meget sød og intens dessert med dadler, pinjekerner og rosenvand.

Opskrift
Mandelmælk
1½ dl. smuttede mandler, 1-2 spsk. isvand, 1½-2½ dl. kogende vand, 1½ tsk. honning, 1 knivspids salt
Blend mandlerne kraftigt og tilsæt isvand lidt ad gangen, for at undgå at massen bliver fedtet.
Blendes helt fint.
Opløs honning og salt i det kogende vand, og hæld det over mandelmassen.
Lad det stå i 10 minutter under jævnlig omrøring. Kan sigtes, hvis du ønsker at massen skal være meget jævn og blød.
Kan holde sig 3 dage i køleskabet.
Mandelmælk med rosenvand
½ l. tyk mandelmælk eller piskefløde, 100 g. sukker, 100 g. pinjekerner, 100 g. hakkede dadler, 1 tsk. kanel, 2 tsk. stødt ingefær, 2 spsk. rosenvand, 25 g. rismel, salt efter smag
Opvarm mandelmælken eller piskefløden langsomt og kom de øvrige ingredienser i.
Koges kort mens der piskes, så det ikke brænder på.
Når det får en tyk konsistens er mandelmælken færdig.
Smages til med salt. Kan serveres både lun og kold.

Anmeldelse
Retten har en intens smag af mandel, rosenvand og krydderier med meget sødme fra dadler og sukker. En grødagtig konsistens med lidt knas fra pinjekernerne. En spændende og anderledes dessert, der skal serveres i små portioner, fordi smagen er så intens. Dog ikke visuelt smuk. Kan med fordel serveres i en lille portion med friske bær.

Opskriften er fundet i "Middelaldermad" af Bi Skaarup, oprindeligt i den engelske kogebog "The Forme of Cury" fra ca. 1390