Smag På HistorienFølg på Instagram
Smag På Historien
Følg på Instagram

Riz à l'amande

Riz à l'amande

Opskrift fra Madam Mangors "Kogebog for smaa Husholdinger" fra 1880

Risalamande er på trods af det franskklingende navn en pæredansk ret. I 1800-tallet var den almindelig som risbudding eller risfromage, og var med ris, fløde, vanilje og mandler en fin og elegant ret.

Image

Opskrift

4 personer // Lav helst risalamanden nogle timer inden servering

32 g. grødris, ¼ l. mælk, ¼ vaniljestang, 48 g. stødte, søde mandler, 1 spsk. sukker, 32 g. smeltet smør, 4 blade husblas, 1,25 dl. madeira, portvin eller lign., ½ l. piskefløde

Skold grødrisene. Kog dem i mælk med vaniljestangen under omrøring til en risengrød.

Læg husblas i blød 5 minutter i koldt vand. Varm langsomt vinen op i et vandbad og opløs husblas heri. Mens risengrøden er varm, røres de groft stødte mandler, sukker og smeltet smør i. Til sidst røres vinen med den opløste husblas i.

Lad grøden afkøle, og rør derefter forsigtigt flødeskum i. Hæld risalamanden op i en skål eller et fad og lad den stå koldt indtil servering.

Spises med en kraftig, kold kirsebærsauce til.

Image

Anmeldelse

Risalamandens farve er ikke videre appetitlig, men den smager derimod dejligt sødt af ris, sukker og flødeskum. Den har et hint af vanilje og de hakkede mandler tilføjer noget lækkert knasende til den bløde grød. Jeg brugte portvin i min opskrift, og den tunge dessertvin giver en lækker lidt krydret alkohol-smag, der klæder desserten overraskende godt. Desserten er meget tung og jeg vil anbefale at man servere den i små portioner.

Opskriften er fundet i "Historisk Kogebog - Kogekunst i Danmark 1616 - 1910" af Else-Marie Boyhus

SMAG PÅ HISTORIEN

Personlig blog om madhistorie, historiske opskrifter, inspiration.